sunnuntai 15. syyskuuta 2019

Finlandia marathon viikko 2019

Ma 1,5km sammakkouintia
Ti 1,05h punttisali
Ke 75km pyörälenkki "ruoska" (30km/h, np 212wattia, keskisyke 143)
To 30min vesijuoksua +15min uintia
Pe LEPO (toimitsijana 21.30 asti)
La  maratonin etupyöräilijänä (42km: 2.44)
Su 1h sali
___________________
119km pyöräilyä

Syksy on alkanut tehdä tuloaan. Sen on huomannut kelien vaihtelusta ja viilentymisestä. Haastetta on tuonut treenien suunnittelu, sillä vesisateessa pyöräily ei ole kovin nautinnollista.

Alkuviikosta palauttelin sunnuntain pitkästä lenkistä ja odottelin postista tilaamiani hiilikuitukiekoille tarkoitettuja jarrupaloja. Torstaina oli pakko jo päästä pyörän selkään, vaikka sadetta oli ilmassa. Suunnittelin pyöräileväni Laukaaseen, mistä Tikkakoskelle kulkee mäkinen Vehniäntie. Stravasta katselin etukäteen, että siinä on monta hyvää segmenttiä yritettäväksi. Myös aikoinaan kilpailtu (viimeksi pari vuotta sitten) Peurunka tempoajo meni reitillä edestakaisin. Otin lämpöä alle jo hieman ennen Laukaata ja Vehniän risteyksen jälkeen pyrin nostamaan sykkeen lukemaan 160. Jännästi syke vakioitui lukemaan 159, mutta en antanut sen haitata. Päällä oli tuulitakki ja aerotangot olin ottanut pois pyörästä. Pieni myötätuuli saattoi siivittää menoa, mutta reitti on mäkinen eikä tuulista juuri ollut jeesiä. Viimeiseen mäkeen ennen Tikkakosken risteystä puristin hieman lisää ja äkkiseltään päätin ajaa reitin edestakaisena (alunperin ajattelin jatkavani Tikkakoskelle). En jaksanut enää puristaa 160 sykkeellä, vaan päätin antaa sen tippua kymmenellä pykälällä. Vettä oli hieman sadellut ja asvaltti muuttui märäksi. Lisäksi vastatuuli alkoi tuntua vastatuulelta (myötätuulta kun ei usein edes huomaa). Jatkoin siis työstämistä melkein koko loppumatkan ja yritin keskiwatit pitää 200 tuntumassa. Tällä hetkellä se on itselle sellaista puolireipasta =aerobinen kynnys?. Profiili reitistä on aika mäkinen ja jännästi Seppälää lähestyttäestä Laukaan suunnasta nousua on aika paljon. Siinä tulee usein 12min 5km pätkä, mikä on todella hiljaa. Olen myös havainnut, että etelätuuli on yleisin tuuli Suomessa ja Laukaasta paluu on tosiaan etelän suuntaan. Treeni Stravassa.

Miika, Kari Kallio ja Antero Liukkonen
Torstaina käväsin uima-altaalla ja yllätuksekseni 50m allas oli uimareiden lähestyvien kilpailuiden vuoksi jaettu kahtia. Itselläni meni hieman pasmat sekaisin ja tyydyin vesijuoksemaan. Uimaradoilla oli muitenkin melko hiljaista ja uskaltauiduin keskiradoille uimaan vartin ajaksi. Uinti tuntui ihan okoolta, mutta reeni oli lyhyt eikä mikään oikea uintitreeni.

Perjantaina heti töiden jälkeen meni suunnitellusti auttelemaan Finlandia marathonin järjestäjiä. Paikka löytyi reitin/ liikenteen ohjaajana vilkkaan Agora yliopiston risteyksessä. Autoja tuli monesta suunnasta ja ohjattavaa riitti maratonviestin, kävelyn ja kympin juoksijoiden aikoina. Ilta venähti puoli kymmeneen ja pimeyden laskeuduttua myös keli alkoi viiletä. Valon kympin voitti ylivoimaisesti Antti Ihamäki ajalla 31.12, mikä on ihan kovaa vauhtia tuolla reitillä. Mies alkaa olla kunnossa ja valmis puolen tunnin alitukseen ensi kesänä (Kalevan kisoissa meni noin 30.20 ja pronssia tuli). Olen seurannut nuoren  miehen edesottamuksia pidempään ja toivon hänen onnistuvan urheilu-urallaan. Ainesta hänestä on vaikka kovaksi maratoonariksi myöhemmällä aikuisiällä.

Maratonin voittaja Tero Yli-Kyyny
Lauantaina hommia oli jälleen aamusta lähtien, kun merkkailimme maratonin reittiä. Ehdimme aamutyöskentelyn jälkeen juoda kahvita ja tutustua kisakanslian tarjontaan. Söin myös lounaan tuntia ennen pyöräilyä maratonjuoksijan edellä. Seuraksi valikoitui 43-vuotias Tero Yli-Kyyny, joka hyvävoimaisena paransi omaa ennätystään parilla minuutilla omalla vedolla aikaan  2.43.53. Kärkipyöräilijä muodostaa aina jonkinlaisen suhteen juoksijaan, jonka edellä hän pyöräilee ja tarjoaa esteetöntä kulkua esimerkiksi kierroksella ohitettavista. Puolimaraton  meni omalta osalta hieman ohi, mutta sen voitti Saksasta yliopistolle tullut vaihto-opiskelija Jan Kaumans. Hän otti yhteyttä ja kertoi treeniseuran kelpaavan syksymmällä. Jos tästä joskus taas pääsee palailemaan juoksun pariin niin hän on ainakin syksyllä mukavaa seuraa Anteron treeneissä ja pitkällä lenkillä.

Kulunut viikko on treenien puolesta ollut hieman puutteellinen. Ajatuksena oli tänään sunnuntaina saada pyöräiltyä kunnon lenkki. Säätiedoitus piti kuitenkin paikkansa ja tarjosi vesisadetta koko päivälle. Maratonin kannalta parempi näin, sillä eilen pienestä tuulesta huolimatta oli loistava aurinkoinen sää pitkän matkan suoritukselle. Kuitenkin täytyy korostaa toimitsijoiden arvokasta työtä, jotka mahdollistavat tapahtuman toteuttamisen. Reitin varrelle liikenteen ohjaukseen jne saisi olla aina enemmän henkilöitä, vaikka reitti sinänsä on helppo juosta eksymättä. Sain viikonlopun aikana kuulla, että SM-maraton on Jyväskylässä jälleen vuonna 2021. Ehkä sitä silloin juoksisi kymmenennen maratonin?! Maraton viikonloppunta tuli muuten 3000km pyöräilyä täyteen tälle vuodelle. Pyöräilykertoja tänä vuonna on toistaiseksi 51. Aikaa treeneihin on kulutun 110 tuntia (ei yhtään hukkaan heitettyä aikaa!)
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

treeniviikko +video

Ma  6km juosten töihin, töistä kotiin 10km +5x100m + kuntopiiri  +hieronta Ti 5km vr +koord. +4x80m + Harju 10x300m /90s pal 53-52s +3x100m...