lauantai 30. heinäkuuta 2016

Luhangan yöjuoksu 2016

Ma 4km+koord+5x80m+5x1000m/4min pal (3.05-3.00) +4km vr
Ti 12km (1h ka 4.40 avg 128) +hieronta
Ke 6km juosten töihin + 14km+5x100m töistä kotiin +selkiä/vatsoja
To 3km+koord+5x80m+6x400m/400m pal (70-67s)+aitakvelyä+3km
Pe ilta 4km vr +Luhangan yöjuoksu 8,8km: 29.25 voitto! +2km vr
La 50km pyörälenkki
Su
______________________
yht. XX km


 Pitkän neljän viikon kesäloman jälkeen maanantaina alkoivat työt. Olisihan sitä voinut vielä pidempäänkin kesästä nauttia, mutta onneksi sitä ehtii jotain tehdä klo 16 jälkeenkin. Kyllä työt jonkin verran rasittavat ja heti maanantaina piti ottaa pienet päikkärit ennen illan treeniä. Keli on koko viikolla ollut lämmin kesäinen ja maanantaina ehkä kesän kuumin päivä. Rallien vuoksi Harjulle ei päässyt treenaamaan, joten menimme palokkaan. Tonnin vedot kulkivat suunnilleen samaan vauhtia kuin kymppi edellisenä perjantaina. Laitoin kyllä piikkarit jalkaan, mutta jokin tuntui rajoittavan rallattelua. Konsta ja Matti pitivät edellä hyvää vauhtia ja olisi riittänyt vain jos olisi jaksanut peesailla. On ihan hienoa, että treeniseuraa löytyy ja tarvittavaa asennetta pojilta koviin treeneihin.


Oulun reissulta alaselkä meni pikkasen jumiin ja Timo hieroi sitä tiistaina. Siksi lenkki jäi pikkasen aiottua lyhyemmäksi ja palautumisen kannalta ei varmaan yhtään huonompi vaihtoehto. Keskiviikkona ulkoilin kahden juoksulenkin merkeissä. Töistä kotiin tullessa kiersin pururatoja pitkin ja pysähdyin välillä kuntosalilaitteilla tekemään selkiä ja vatsoja.

Torstaina piipahdin paremmalla kululla uudelleen Palokan kentällä. Kuusi vetoa ihan hyvällä rytmillä tuntui kyllä kropassa, mutta ei liikaa. Seuraavalle päivälle olin nimittäin suunnitellut legendaarista Luhangan yöjuoksua. Ajelimme alkuillasta kisapaikalle ja haistelimme tunnelmaa. Remontoidun kylätalon pihan hiekkakentällä lapset juoksivat jo omia kilpailuitaan ja selkeästi näki, että koko kylä oli mukana tapahtumassa. Läheisen vanhainkodin asukkeja oli nimittäin roudattu katsomaan kisoja!

Startti tapahtui 21.00 ja keli oli vielä lämmin. Alku 5km oli asvalttia, mihin riitti mäkiä. Ensimmäinen tonni meni 3.10 ja ajattelin yrittäväni yllä reipasta vauhtia. Seuraava oli kuitenkin jo 3.15 ja seuraava 3.16. Neljännelle kilometrille taisi sattua iso mäki, kun vauhti tippui 3.25. Viides kilometri käännyttiin hiekkatielle, ohitettiin maatila ja juostiin osittain kivikkoista jyrkkäpiirteistä maisemaa. Tonni 3.19 ja seuraava koko kisan hitain 3.40, joka kertoo jo jotain reitistä. Jyrkkissä alamäissä ei saanut kirittyä ylämäkiin menetettyä vauhtia. Seuraavat kilometrit 3.19 ja 3.18. Siinä vaiheessa matkaa oli jäljellä enää 800m ja paluu Luhangan kirkonkylälle johtavalle asvaltti- tielle. Vielä yksi todella jyrkkä mäki ja maali oli edessä.

Startissa kuuluttaja oli Penan kautta kuullut osallistumisestani ja asetti haasteeksi alittaa 30min. Päätin pistää pikkasen paremmaksi, mutta reittiennätyksestä kuitenkin jäin. Se on kuulemma 28 alkuinen, mutta kukaan ei muistanut sen tekijää. Kukaan ei myöskään muistanut monettako kertaa tapahtuma järjestettiin. Niillä tiedoilla ei ole ilmeisesti merkitystä ja hyvä niin. Hieno tapahtuma kuitenkin ja maalissa oli tarjolla suihkun+saunan lisäksi lettua/kahvia ja makkaraa.

MIESTEN KILPASARJA (reitin pituus 8,82 km)

1. Miika Takala          JKU                                   29,25
2. Arto Vainiomäki    Maraton Team Joutsa           35,01
3. Harri Lamminsivu  Suunta JKL                         36,15
4. Tero Mähönen Hippoksen maratonkerho          36,50
5. Tero Sillanpää Vaajakosken Kuohu                  37,15
6. Victor Svanström    Tieto                                37,17
7. Vesa Ovaska  Maraton team Joutsa                 38,09
8. Jussi Seppälä Maraton team Joutsa                 38,14
9. Marko Ruuti   AAC Haurola                            38,33


NAISTEN KILPASARJA (reitin pituus 8,82 km)

1. Mari Hyyppä    JKU                                          35,15
2. Vilhelmiina Huuskola   Luhangan Väre               48,00
3. Sanna Kiuru   Luhangan Väre                           49,27
4. Mirka Pylvänäinen Badass fitness team             53,35


Alle olen ottanut näyttökuvia datasta mitä sykemittari tallensi. Ensimmäisessäe ei oikeastaan korkeuskäyrällä näy isomaa vaihtelua, mutta sykkeessä kylläkin ja vauhdissa. Niihin kohtiin mäet tosiaan sattuivat. Juoksudynamiikka taas näyttää, että askeleen pituus vaihteli paljonkin kisan aikana. Ohessa otin tekstiä Garminin sivuilta, jotka liittyvät frekvenssiin=juoksurytmiin, ylös-alas pomppimiseen ja vasemman ja oikean jalan väliseen tasapainoon.

 "Garmin on tutkinut monia kaikentasoisia juoksijoita. Yleisesti ottaen kokeneiden juoksijoiden juoksurytmi on nopeampi kuin kokemattomampien. Usein mainittu juoksurytmin tavoite on 180 askelta minuutissa. Nopea juoksurytmi liittyy usein melko vähäinen pystysuuntainen liikehdintä ja lyhyt maakosketuksen kesto". 

"Pystysuhde on kustannus-hyötysuhde, jossa kustannus on pystysuuntainen liikehdintä ja hyöty on kuljettu matka. Garmin on tutkinut monia kaikentasoisia juoksijoita. Testit ovat osoittaneet, että pystysuhde on yleensä sitä pienempi, mitä kokeneempi ja nopeampi juoksija on. Juoksijan pituus ei vaikuta". 

"Monien valmentajien mielestä symmetrinen askellus on tavoiteltavin suorituskyvyn ja vammojen estämisen kannalta. Garmin on määrittänyt tyypilliset maakosketuksen keston tasapainoalueet tutkimalla monia monentasoisia juoksijoita. Testit ovat osoittaneet, että monien juoksijoiden MKK-tasapaino poikkeaa arvosta 50 - 50 eniten heidän juostessaan ylä- tai alamäkiä. Joidenkin juoksijoiden mukaan vammat vaikuttavat heidän MKK-tasapainoonsa".


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Neljä viikkoa operaatiosta

Ma ap 60min vesijuoksua  Ti 20min sali 40min sisäsoutua  Ke 60min sisähiihto  To 6km kävely (10,32km/h)  Pe 20min sali 40min sisäsoutu ...