sunnuntai 14. elokuuta 2022

Lomaviikko 2/2

Ma aamu 5,5km, ip 8km+5x100m +kuntopiiri +hieronta
Ti 8km pyörällä lääkärillä käynti, aamu 5,5km, ip 12km kaupungilla käynti, ilta 3km +koord .3x80m +4x2000m/1,5min pal +3x80m +2km vr 
Ke 75km Toivakka pyörälenkki (avg 117 ka 28km/h keskiteho 153w)
To aamu 5,5km +kuntopiiri, ilta 4km vr +koord +3x80m +10x400m/1min pal 75-73s +1km vr +aitakävelyt +hypyt ylös +2km vr  
Pe 65km pyöräily (avg 109 ka 27km/h keskiteho 144w)
La Lepo
Su 123km pitkälenkki pyöräillen (avg 127 ka 29km/h keskiteho 145) 
_________
yht. 54km juoksua

Pyöräni Focus Cayo. 
Kesälomani toinen viikko lähenee loppuaan. Lomapäiviä on vielä muutama jäljellä, mutta ajatukset palailevat aina välillä töihin. Täytyy sanoa, että työntekoon liittyy tällä hetkellä positiivisia ajatuksia. Se on jo hyvä saavutus, sillä 40h viikossa työpaikalla on pitkä aika. 

Edellinen treeniviikko päättyi sunnuntain pitkään pyörälenkkiin. Maanantaina uuden viikon alkaessa tuntui jonkin verran rasitusta jaloissa. Kävin kuitenkin juoksemassa muutaman lyhyen lenkin juoksutuntuman ylläpitämiseksi. Iltapäivällä olisi tehnyt mieli enemmänkin juosta, mutta kantapään/akilleksen alueelle tuntui hieman. Päivä päättyi hierontaan. Illalla aloin miettimään tulisiko jalkaa näyttää lääkärille vaiva kun on kohta kestänyt neljä viikkoa. Sain nopean ajan heti seuraavalle päivälle ja sain näytettyä koipea asiantuntijalle. Lääkäri oli sitä mieltä, että otetaan magneettikuvat ja katsotaan mitä siellä näkyy. Myös fysioterapeutilla käynti tuli ajankohtaiseksi niin katsotaan, onko kropassa jotain korjattavaa. Useinhan on, että joku lihaskireys/ heikkous aiheuttaa vaivoja jossain päin kehoa. Juoksijalla ne ovat usein työvälineet eli jalat. 

Otin vielä ensi viikon maanantain vapaaksi töistä, jotta saisin rauhassa katsella televisiosta EM-kisojen maratoneja. Lääkärillä käynnin jälkeen tehdyt ajanvaraukset magneettikuvaan ja fysioterapeutille osuivat maanantaille, mihin aikoja oli tarjolla. Ajat olivat ensimmäiset mahdolliset. Viikko sinne tai tänne ei niinkään haittaa ja onneksi korvaavaa treeniä (pyöräilyä) pystyn edelleen tekemään. 

 Tiistaina menin Vaajakoskelle juoksemaan pitkiä vetoja hyvällä asenteella, vaikka hieman pitikin tsempata aamulla lääkärillä käynnin jälkeen. Liikuntakieltoa kun sieltä ei tullut ja itse asiassa pehmeillä vieterikengillä juokseminen ei paljoa enempää rasita ongelma-aluetta. Suunnitellusti sain juostua neljä vetoa edellisviikon kolmen sijaan. Vauhti ei edelleenkään päätä huimaa ja 3.30 vauhti teetättää tällä hetkellä töitä. Asiaan toki vaikuttaa pyöräily ja sen vaikutus juoksulihaksiin. Heikennys on onneksi väliaikainen ja kun pääsee taas enemmän juoksemaan peruskunnon pitäisi olla betoninvahva. 

Keskiviikkona kuvailin kameralla pyörälenkillä ja loppupäivä meni videota tehdessä. Aikaa niihin kuluu itse asiassa todella paljon, sillä puhelin käsittelee jokaista lyhyttä pätkää aina oman aikansa. Videohan koostuu kymmenistä pätkistä, jotka on liitetty yhteen toisella ohjelmalla (Kinemaster). 

Torstaina mietin, miten juoksu mahtaa kulkea pyöräilyiden jälkeen. Edellispäivä olisi voinut olla hivenen lyhyempi, mutta lomalla on aikaa ulkoilla ja toisaalta aikaa palautumiseen on enemmän. Ennen vetotreeniä tehtävät koordinaatiot herättelevät juoksulihaksia aina sopivasti ja tälläkin kertaa pystyin tavoitevauhteihin. Hengitys teki erittäin voimakkaasti töitä, mikä ei sinänsä ole huono asia. Se kertoo siitä, että lihakset kaipaavat happea ja hapenkulutus on ehkä noussut pyöräilyn myötä. Reisien pitäisi hieman vahvistua ja pyöräily onkin minulle jonkinlaista voimaharjoittelua. 

Vetojen jälkeisenä päivänä perjantaina olo oli varsin rasittunut samoin kuin keskiviikkona tiistain vetojen jälkeen. Pyöräilin kumpanakin päivänä reilu pari tuntia ja yritin pitää sykkeet matalalla. Pituutta pyörälenkeillä saa aika helposti ja tuleekin miettiä, mikä on sopiva matka pyöräiltäväksi. 

Viime viikon tapaan pidin lauantain lepopäivänä. Kävimme Vaajakoskella Kohinat markkinoilla, missä riitti monenmoista nähtävää. Illalla olisi saattanut ehtiä lenkille, mutta ajattelin antaa jalalle lepoa ja keskittyä seuraavan päivän pitkään pyörälenkkiin. 

Tammijärvellä kahvittelemassa. 
Mietimme sopivaa pyörälenkkiä kierrettäväksi sunnuntaina ja päätimme toteuttaa tutun ns. Kärkistensalmen lenkin. Siinä ylitämme Päijänteen hienon sillan kautta ja maisemat ovat todella hienot. Heti sillan jälkeen on kahvila, joka tällä kertaa oli kiinni (aukesi vasta klo 12). Päätimme jatkaa matkaa ja toivoa, josko joku toinen paikka löytyisi. Sellainen löytyikin Luhangan tienristeyksen jälkeen vasemmalla olevan apteekin/pankin yhteydessä olevasta pienestä kyläkahviosta. Kahvin kanssa maistui jälleen Berliinin munkki ja pyörä kulki hyvin. Myös tuuli kääntyi myötäiseksi ja keskivauhti parani. Menomatkalle osuvat Keski-Suomen jyrkimmät ja pisimmät mäet. Menimme ne melko rauhallisesti ja vastaavasti alamäkiin oli hyvä yrittää mennä mahdollisimman kovaa. Mittariin taisi jäädä sellaiset 65km/h. 

Kulunut viikko on ollut harjoituksellisesi varsin onnistunut. Tarkoituksena on lisätä juoksua pikku hiljaa, jos vain akilles/kantapää sen sallivat. Tiistaina on töihin paluu kesäloman jälkeen ja kyllähän se syksykin sieltä pikkuhiljaa tulee. 

Keskiviikon pyörälenkki: 

Viime sunnuntain 100km pyörälenkki: 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huiliviikko 2.

Ma 3km kävellen töihin,  5,5km töistä kotiin + kuntopiiri Ti vr + Leppälahti tempo 13km: 20.10 (9.55/10.15) (avg 163 38.2km/h 255w) +vr ...