sunnuntai 14. marraskuuta 2021

Tasotesti ja Kuokkalan testijuoksu (2 videota)

Ma 7km juosten töihin, ip 11km töistä kotiin (avg 130 ka 4.38min/km)
Ti 2km +6xKeuruun maili (lumessa +10s/km) +10x100m rullaukset kaarteesta +3x5 hypyt ylös +2km vr
Ke 12km maastossa (avg 127 4.52min/km)+5x100m rullaukset+kuntopiiri
To 6km juosten töihin, 11km töistä kotiin (avg 128 4.42min/km)+3x12s mäkeen +polvennostojuoksua ym.
Pe 3km vr +Hipposhalli tasotesti 6x1000m (4.40, 4.17, 3.56, 3.40, 3.25, 2.57) +3km vr +pyöräily kotiin
La 4km vr +Kuokkalan testijuoksu 10km: 33.52 (17.00/16.52) +2,5km vr (Strava) (Stryd)
Su 20km sunnuntailenkki (avg 132 avg 4.36min/km)
____________
yht. 120km juoksua

Mielenkiintoinen viikko alkaa olla takana. Jyväskylässä sateli tiistaina lunta parisen senttiä ja se suli pois seuraavan yön aikana. Ulkona piti kuitenkin juosta ja Hipposhallin pyörätien "Keuruun mailin" kiertäminen tapahtui pienessä lumessa. Lenkkari sinänsä piti ihan riittävästi, mutta vauhtia piti pudottaa noin 10s/km ja sykekin jäi hieman alhaisemmaksi. Se ei haitannut, sillä loppuviikosta oli tiedossa puhdetta ihan urakalla. Itse asiassa jätin Hipposhallin kierroksetkin kuuteen niin mitään lihasjumia ei ehtisi tulla ennen perjantain tasotestiä. Valinta taisi olla ihan hyvä, sillä sisätiloissa juostut rullaukset kulkivat ihan hyvin ja palautuminen lähti hyvin käyntiin. Maanantain kovemman hierontakäsittelyn jälkeen tekikin ihan hyvää hölkkäillä keskiviikko ja torstaipäivät. Näistä torstaina suuntasin työpäivän jälkeen Halssilan/Huhtasuon maastoihin lenkille. Keli oli vielä reilusti plussan puolella ja maa pehmeä. Kauaa ei enää kestä, kun maa jäätyy. 

Perjantaina ajelin työviikon jälkeen pyörällä suoraan töistä Hipposhallille, missä vaihdoin juoksukamat päälle. Yritin olla turhia stressaamatta, sillä tiesin mitä tasotestissä tapahtuu. Painon mittauksen ja ensimmäisen verikokeen jälkeen alkoi juoksentelu koko ajan kiihtyvillä tonneilla. Tiesin aika tarkkaan, miltä pitäisi tuntua missäkin vauhdissa. Antero oli järjestänyt omille valmennettavilleen Kihulta testin, jonka hinta oli noussut edellisestä kerrasta. Rahalla sai aika hyvin vastinetta ja mielestäni on ihan ok kerran vuodessa käydä toteamassa eri vauhtitasot ja sykkeet. 

Oma keskittyminen alkoi 3.40 vauhdissa, mikä on jo vauhtikestävyyttä mutta ei vielä ala tuottamaan maitohappoa kunnolla. Kroppa siis huuhtelee sitä enemmän pois kuin sitä kertyy. Seuraava vauhti kerryttää happoja jo selkeästi enemmän ja tästä tasosta käytetään nimitystä anaerobinen kynnys. Keuhkoissa virtaava happi ei siis riitä huuhtelemaan kertynyttä happivelkaa vaan kroppa alkaa tuottamaan laktaattia eli maitohappoa. Kestävyysharjoittelulla ja varsinkin reippaampi juoksu kehittää kuntoa ja nostaa tuota tasoa, milloin maitohappoa alkaa muodostumaan. Hyvin yksinkertaistetusti sanottuna harjoittelu tähtää kunnon nousuun eli kynnystasojen nousemiseen. Alempi aerobinen kynnys kertoo, millä alueella kevytvauhtinen lenkkeily on vielä riittävän kevyttä eikä kuormita kroppaa liikaa. Omat vauhdit ja sykkeet ovat olleet siinä 4.20 syke 140 ja 3.30-20 syke 165 paikkeilla. Pistän testitulokset tähän kun saan ne ensi viikolla.

Tasotestin jälkeen hubaa oli tarjolla heti seuraavalle päivälle, kun Keski-Suomen talvijuoksusarja 1/5 käynnistyi Kuokkalassa. Olen ollut mukana niin monta vuotta kun testijuoksut siirrettiin Vaajakoskelta Kuokkalaan JKU:n järjestettäväksi. Koronan vuoksi viime vuonna taisi olla ainoastaan marraskuun osakilpailu ja muut peruttiin. Toiveissa on, ett nyt kaikki pystytään järjestämään. 

Oma juoksu 90-luvun trikoissa meni suunnitellusti. Asetin ennen juoksua tavoitteekseni kovan 34min alituksen. Päädyin siksi juoksemaan Vaporfyn "trampoliinikengillä". Ne säästävät jalkoja ja toisaalta antavat askeleeseen hieman enemmän puhtia. Mistään ihmekengistä ei kuitenkaan ole kyse vaan syke nousee edelleen ja hengitys tiivistyy 3.20 vauhdissa. Tällä kertaa sain aika lailla yksin taivaltaa koko matkan, vaikka aivan lopussa lyhyemmän 5km matkan juoksija kiri ohi kun lähdin toiselle kierrokselle. Kuulin ajakseni suunnitellun 17min ja aloin käydä pään sisäistä taistelua siitä jaksanko ylläpitää vauhtia. Peruspessimistinä en uskonut pystyväni siihen varsinkaan kun syke ei 165 korkeammalle noussut ja tuntui, ettei parasta puristusta kunnon puolesta vielä löydy. Hipposhallin kierroksissahan olemme juosseet vasta reippaita 3.40 vauhtisia alle 160 sykkeillä. 

Maaliviivan ylitettyäni sain kuulla yllätyksekseni ajaksi 33.52. Olin kyllä yrittänyt kiriä viimeisen kilometrin, mutta en uskonut sen riittävän. Pyrin nykyään löytämään jokaisesta suorituksesta/ kisasta jotain, mikä antaa iloitsemisen aihetta. Pieni tuuletus on siis paikallaan aina maaliin pääsystä. Antero oli myös perinteiseen tapaan kisapaikalla ja Anteron tyttären tyttö Tea kuvasi kisan videolle edellispäivän tasotestin tapaan. En olekaan tasotestistä aiemmin tehnyt videota.  

Sunnuntaina tunsi kyllä kropassa, että parina päivänä tuli juostua tehoja. Ajattelin ensin juosta kauniin aurinkoisessa -1c kelissä 25km, mutta lyhensin lenkkiä hieman. Juoksuvauhti ja syke oli sitä, mitä aiemminkin, mutta pikkasen rasitusta oli kropassa. Ensi viikolla treenit jatkuvat normaalisti ja seuraava välitavoite on perjantaina, kun on JKU:n kauden päättäjäistilaisuus. 

M 10 km			
			
1.	Miika Takala		JKU				33.52
2.	Lauri Pohjola		Suunta-Jyväskylä		36.18
3.	Heikki Salo		Jyväskylä Trail Runners		37.58
4.	Harri Lamminsivu	Hippoksen Maratonkerho		40.22
5.	Matti Katila		Jyväskylä Trail Runners		41.01
6.	Pekka Aijasaho		Stamina TC			45.58
			
N 10 km			
			
1.	Ulla Virtanen		Palokan Riento			36.54
2.	Tiina Alhonen		Vaajakosken Kuohu		37.48
3.	Tiina Föhr		JKU				40.11
4.	Marjo Taanila		Suunta-Jyväskylä		42.00
5.	Anne Lyytinen		JKU				49.55
6.	Anna Kyppö		Vaajakosken Kuohu		57.12

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaksi viikkoa operaatiosta

Ma 1km kävely (25.13min/km) Ti 1,6km kävely Prisman ympäri (21,49min/km) Ke 1,8km kävely (19,58min/km) To 2km kävely (18,51min/km) Pe 1,...