sunnuntai 25. elokuuta 2024

Parempaan päin

Ma 4km juosten töihin, 11km töistä kotiin (avg 129 ka 5.01min/km) +kuntopiiri +hieronta
Ti 3km +5xHarjun kierros reipasta (6.53, 57, 59, 53, 38)  +10x100m rullaukset +2km vr 
Ke 50km pyöräily (avg 111 ka 26,6km/h 138w)
To 4km +koord +5x80m +Vaajakoski 10x200m/90s pal (36-34s) +5x80m +aidat +2km vr
Pe 4km juosten töihin, 10km töistä kotiin (avg 131 ka 5.04min/km)
La 2km vr +Alajärvi 8km reipasta maastossa (4.20-10 syke 150-155) +2km vr 
Su 87km pyöräilyä (avg 115 ka 27,5 149w)
____________________
yht. 71km juoksua +137km pyöräilyä
 
Atro ja Miika Lappajärvellä. 
Kulunut viikko on ollut hyvää harjoituksellisesti. Maanantaina hieman painoi jaloissa edellispäivän maastossa juoksentely. Juoksin silti perus työmatkajuoksut ja kävin hieronnassa. Arto sanoi jalkojen tuntuvan kohtuu hyviltä, eikä pahempia kiristyksiä ollut edes etureidessä. Samalla hän testaili polven liikkuvuutta, jonka sanoi parantuneen jo selkeästi. Samaa mieltä olen itsekin, sillä hieman parempaa joustoa alkaa jo löytyä polven jänteessä ja sitä voi hieman "paukutella" etureittä venytellessä.  

Tiistain yhtäjaksoisessa pidemmässä reipppaassa Harjun "purulla" juoksu tuntui ihan juoksulta, joskin vauhdeissa on vielä parantamisen varaa. Juoksun vauhti pysyi tasaisena ja syke nousi hieman rasituksen kasvaessa niin kuin pitääkin. Myös lopun rullaukset tuntuivat ihan juoksulta.
 
Keskiviikkona kävin pyöräilemässä ja yllätyksekseni oikean ja vasemman jalan prosenttisuhde oli 62/38, kun tähän asti oikean voiman osuus on pysynyt sitkeästi lukemassa 35%. 
 
Torstain vetotreeniin Vaajakoskella laiton ensimmäistä kertaa tänä kesänä piikkarit. Jalat toimivat niillä juostessa melko mukavasti, joskin vetojen vauhdeissa oli vielä toivomisen varaa. Antero sanoi tekemisen muistuttavan jo juoksemista, mikä kyllä hymyilytti. Samaan aikaan radalla Joonas Rinne valmistautui sunnuntain kisaan, mikä varmaan antoi tsemppiä sekin. 
 
Perjantaina juoksu tuntui ihan ok hyviltä vetojen jälkeen. Ajelin illaksi Alajärvelle ja polvi hieman rasittui auton kaasupolkimen painamisesta. Pistin illalla vielä kylmää polveen ennen nukkumaan menoa. Seuraavana päivänä näytti satavan säätiedoituksen mukaan ja suunnittelin juoksulenkin pururadalle. Sieltä löytyi 8km reitti, minkä latasin kelloon ja lähdin suorittamaan. Harmikseni reittiopastus ei toiminut ja lähdin aika pian väärään suuntaan. Käännyin, mutta lähdin vielä toiseen kertaan harhareitille ja treeni meni sen puolesta pilalle. Sain motivaatiota ajatuksesta, että syksyllä toisella kerralla juoksen jo reippaasti alle 4min vauhtia, kun nyt vauhti oli 10-20s hitaampaa. Alusta teki kuitenkin hyvää ja asvalttia tulee vielä jatkossakin välttää. Aika käy vähiin Finlandia marathonin kymppiä varten, mutta siellä on aikomus startata. 

Sunnuntain pyörälenkille sain Vimpelissä asuvan Atron ja sovimme kohtaamispaikaksi Höykkylän. Vimpelistä Lappajärvelle oli hurja myötätuuli ja keskivauhti hyvää. Lappajärvellä pidimme pienen huoltotauon ja tiesimme 10m/s puhaltavan tuulen olevan tulevan vastaan paluu matkalla. Keskivauhti tippui, mutta watit pysyivät ylhäällä. Kiire ei kuitenkaan ollut ja hyvän kolmen tunnin pyöräilyn jälkeen olin taas Alajärvellä. Illaksi piti ajella Jyväskylään, koska maanantaina alkio työviikko normaalisti. 



sunnuntai 18. elokuuta 2024

Treeniä

Ma 4km juosten töihin, 12km töistä kotiin (avg 134 ka 5.00min/km)
Ti 3km vr +koord +5x80m +Harju 2000m (3.50/40) +3x1000m (3.30) +5x80m kovaa +aidat +3km vr 
Ke LEPO
To 3km vr +koord +10xloikat +3x4xHarjun portaat +1km vr +10x100m rullaukset +3km vr
Pe 4km juosten töihin, 10km töistä kotiin (avg 130 ka 5.10min/km) +kuntopiiri
La 128km pyöräilyä (avg 123 29,4km/h 143w)
Su 17km juoksua maastossa "Kulonpalonmäen kierros" (avg 126 ka 6,41min/km)
______________
yht. 74,5km juoksua +128km pyöräilyä

Kulunut viikko oli harjoituksellisesti aika hyvä. Poikkeuksellisesti maanantaina ei ollut hierontaa, mutta jalat ja polvi toimivat yllättävän hyvin. Olen löytänyt sopivan venytysliikkeen, jolla etureittä saa pidettyä auki. Juoksu on heti ollut lennokkaampaa eikä kyntämistä kuten tähän asti. 

Tiistaina odotukset eivät olleet kovin korkealla ennen treeniä ja ensimmäisen 2km vedon juoksin hiljempaa kuin oli tavoite. Tonnin vedot kuitenkin kulkivat yllättävän hyvin ja rytmikkäästi. 3.30 vauhti ei tuntunut ylitsepääsemättömän vaikealta ja juoksuasento taisi olla kohtalainen. Myös loppuvedot kulkivat paremmin kuin pitkään aikaan. 

Torstaina juoksimme toista kertaa Harjun portaissa ja tällä kertaa otin Gopro kameran mukaan. Noustavia portaita tuli yksi sarja enemmän ja tuntemus kropassa oli varsin hyvä. Löysimme myös valojäniksen, missä eriväriset napit tarkoittivat eri vauhteja. Veikkaan vauhtien olevan 15s, 20s ja 30s. Oma vauhti oli 21-25s luokkaa ja keskimmäisen vauhdin jänis ohitti aina loppuvaiheessa kun nousin jokaiselle portaalle. Aloitin nyt joka toiselle ja jossain vaiheessa vaihdoin joka portaalle juoksuksi. 

Perjantaina oli paki kevyttä lenkkiä ja ajatus oli seuraavan päivän pyörälenkissä. Suunnittelin uutta reittiä ja tällä kertaa se meni Uuraisten tietä aina Saarijärvelle asti, missä pidimme Linnan Liisa kahvilassa tauon. Pyörä kulki ihan kivasti ja mukavaa oli Teron ja Matin kanssa pyöräillessä. 

Sunnuntaille keksin lähteä juoksemaan Jyväskylän kaupungin sivuilla olevalle reitille Ladun majalla. Reitin nimi on hieman vaikea muistettava "Kulonpalonmäen kierros" ja pituudeltaan 15,6km. Oma kello näytti hieman pidempää, koska alussa juoksin hieman harhaan. Joka tapauksessa reitti on lähinnä polkujuoksua. Paikoitellen on soratietä, mutta myös perinteistä epätasaista juurakkoa. Kuvailin jälleen uutta videota enkä asettanut mitään vauhtitavoitteita. Myöskään kelloa en pysäyttänyt kuvaustauoilla. Elokuinen lämmin keli teki lenkistä kuitenkin mukavan ja lopuksi pyrähdin vielä järvessä viilentäytymässä. 

sunnuntai 11. elokuuta 2024

Olympialaiset päättyy

Ma 4km juosten töihin, 10km töistä kotiin (avg 131 5.20min/km) +hieronta 
Ti 3km vr +koord +2x4x Harjun portaat +1km vr  +10x100m +2km vr 
Ke 40km pyöräilyä (112 ka 27,1min/km 137w)
To 3km +koord +4xHarjun kierros (6.45/54/55/40)+5x100m +2km vr 
Pe 4km juosten töihin, töistä kotiin 10km+3x100m (avg 132 ka 5.08min/km)
La 4,5km vr +5x2min mäkeen +3km vr +kuntopiiri
Su 75km sunnuntsi pyöräily (avg 115 ka 28km/h)
__________
yht. 64km juoksua +116km pyöräilyä

Kuluneella viikolla polvi oli jälleen paremmassa kunnossa. Maanantain parin työmatkalenkin jälkeen hieroja vähän venytti etureittä ja polven seutua. Seuraavana päivänä juoksu kulki yllättävän hyvin Harjun puuportaissa. Urheilukentälle ei viikolla päässyt oikeen minnekään ja päätimme Anteron kanssa tehdä vanhoja tuttuja syksyn harjoituksia. 

Portaissa nouseminen joka portaalle (alussa joka toinen) sekä alastulo sujui polven osalta hyvin. Toisen neljän nousun jälkeen jalat jo hieman tärisivät ja ajattelin nousujen riittävän. Päälle rullailin vetoja. 

Keskiviikkona ei pyöräilyvauhtia tahtonut löytyä, mutta toisaalta lenkki oli selkeästi palauttava. Pariisin olympialaisten toinen viikko tarjosi yleisurheilua seurattavaksi joka ilta. Kisat kestivät melko myöhään ja usein tuli mentyä nukkumaan ennen viimeisen lajin päättymistä. 

Torstaina ahdistelin Harjun 1,6km kierrosta kiertäen. Juoksu kulki melko hyvin, mutta vauhti pyöri 4.10-20 paikkeilla 160 sykkeellä. Yhtämittaista juoksua tuli vajaa puoli tuntia, mikä tällä kertaa oli ihan riittävä. Viimeinen täysi tonni tuli 3.58 ja syke oli jo 170 luokkaa. Hyvä treeni ja korvasi osaltaan Lauantain Kuukan hölkän Uuraisilla, minkä Antero oli laittanut treeniohjelmaan. 

Perjantain työmatkalenkien jälkeen lauantaina kävin hieroja Arto Pasasen kanssa uudelleen juoksemassa mäkivetoja. Vauhdit olivat pikkasen parempia ja syke nousi ihan mukavasti. Aamulla ehti tunnin katsoa miesten maratonia ennen  treeniä. Katsoin kisan loppuun Yle areenasta treenin jälkeen samalla kun söin lounasta. 

Sunnuntaille lupailtiin vesisadetta ja hieman jo suunnittelin juoksulenkkiä. Aamupäivällä aurinko kuitenkin paisteli ja puhelin ilmoitti vesisateen alkavan 12.30. Lähdin pyöräilemään klo 10.00 ja ehdin kotiin ennen vesisadetta, joka tuli puoli tuntia myöhemmin kuin oli ennustettu. Yhtään ei harmittanut kun en kastunut. Jatketaan. Lauantaina kuvailin videon, missä muistelin vuoristoleirejäni: 

sunnuntai 4. elokuuta 2024

Elokuu vaihtui

Ma Lepo (hieronta)
Ti 3km vr +koord +3x80m +Vaajakoski 5x1000m/2min pal (3.38-33) +aitakävely +2km
Ke 10km iltalenkki (avg 128 ka 5.39min/km)
To 3km vr +koord +3x80m +Vaajakoski 6x400m/1min pal +2km vr 
Pe 4km juosten töihin, 8km töistä kotiin (avg 126 ka 5.50min/km) +kuntopiiri
La 5km vr +5x2min maastossa mäkeen/hölkkä pal +3km vr 
Su 76km pyöräilyä (avg 121 ka 28,6km/h 144w
__________
yht. 55km juoksua +76km pyöräilyä

Vakio-asiakkaat. 
Elokuu pyörähti käyntiin tällä viikolla. Aiemmin loppuviikosta taisi Jaakko heittää kylmän kiven veteen. Myös illat pimenevät siihen malliin, että kymmenen aikaan illasta saa jo valoja sytytellä. 

Pariisin olympialaiset sen sijaan tuovat valoa ja hienoja hetkiä. Ensimmäinen viikko on jo käyty ja yleisurheilu pyörähti keskiviikkona käyntiin kävelyllä. Alkuviikosta pidin maanantaina lepopäivän, mikä tuntui hyvältä ratkaisulta pitkän pyöräilyn jälkeen. Myös polven seutu tuntui hyvältä kun jalkoja oli kunnolla rasittunut pyöräilemällä. 

Tiistaina juoksu tuntui hyvältä ja jo melkein 3.30 tonneja pystyin juoksemaan. Seuraavana päivänä valitettavasti juoksu oli vaivalloista polven vuoksi. Leikkausalue on sinänsä hyvin parantunut, mutta etureiden voimatilanne on heikko ja polvessa on kaikennäköistä napsumista ja ajoittain jomotusta. 

Torstaina laitoin oikein Vaporflyt jalkaan, mutta juoksu ei kulkenut yhtään paremmin. Päätin kuuden vedon jälkeen lopettaa vedot. Mielessä oli vielä ajatus hölkkäkisasta lauantaille, mutta oli viisas jättää Jaakon hölkkä Viitasaarella väliin. Sen sijaan lauantaina kävin hieroja Arto Pasasen Halssilan maastoissa juoksemassa kahden minuutin vetoja. Hyvin Arto paineli menemään ja oma vauhtikin oli heti parempaa kuin viikko sitten. Iltapäivällä menin rallivarikkoa katsomaan Lutakkoon ja maksoin 15e siitä huvista. 

Sunnuntiana pyöräilin Matti Haapalan kanssa tutun Toivakkalenkin. Kahvitauon pidimme normaalisti Huikon helmessä. Matka taittui jutellen ja ainoastaan yhden pätkän menimme reippaammin. Paluumatkalla oli lisäksi myötätuuli niin lenkin rasitus ei ollut kovin korkea. 

Ensi viikkoa kohti mennään taas ja katsotaan mitä se tuo tullessaan. 

Finlandia marathon/ SM-maraton 2024

Ma 4km juosten töihin, töistä kotiin  10km +5x100m rullaukset + kuntopiiri Ti 4km vr + 3xHarjun kierros 6.31, 23, 14) +2km vr  Ke LEPO +h...