sunnuntai 6. kesäkuuta 2021

Motonet gp 5000m: 15.45,03

Ma 6km juosten töihin, töistä kotiin 5km +10x100m +5km (avg 128 4.36min/km)
Ti ilta 6km +2x1min kisavauhtia 
Ke 4km vr +Motonet gp 5000m: 15.45,03 (avg 172 km väliajat 3.01, 11, 13, 15, 02)+5km vr
To 6km töistä kotiin 12km  (avg 130 4.26min/km)+hieronta
Pe 6km juosten töihin, töistä kotiin 10km +2x10x100m rulllauksia+kuntopiiri
La 15km kiihtyvä (vika km 3.20) (avg 154 ka 3.51min/km)
Su 21km pitkälenkki (avg 134 ka 4.25min/km)
____________

yht. 110km juoksua

Jaakko, Valtteri, Antero ja Miika 
Kuluneella viikolta maanantai ja tiistaipäivä menivät keskiviikon 5000m kisaan valmistautuessa. Edellisen vitosen juoksin Kalevan kisoissa harjulla 2018. Ohjelmassa oli vain kevyttä juoksua sekä rullauksia alle 3min matkavauhdin tavoittelemiseksi. Omasta mielestä maanantain rullaukset kulkivat vauhdilla, sillä gps kello näytti hetkelliseksi vauhdiksi 2.18min/km. Asialla ei sinänsä ole juurikaan tekemistä kisavauhdin kanssa, mutta kun ikää on yli 40 vuotta alkaa perusvauhti hieman jo kärsiä. Itse asiassa tonnin vetoja on vaikea nykyään päästä 3min. 

Keskiviikkona lähdin töistä hieman aiemmin ja kotiin päästyäni otin pienet päikkärit. Söin jotain ja aika pian sai jo lähteä pyöräilemään Harjulle. Keli oli aika kuuma ja kesäinen. Tunnelma Harjulla oli hyvä ja isot kisat tarjolla. Koitin ottaa verryttelyn kohtalaisen iisisti, mutta tein pidempiä hengitystä avaavia rullauksia. Ennen juoksua piti calling roomissa istua ja kuluttaa aikaa, mikä ei sovi minulle. Pääsimme kuitenkin radalla 10min ennen starttia ja aikaa oli riittävästi tehdä vielä loppurullauksia.

Tiesin, että heti alussa lähdettäisiin liikkeelle aika kovaa vauhtia. Viivalla oli kuitenkin päälle 15min juoksijoita, jotka lähtivät pikkasen ylikovaa liikkeelle. Itsellä kello näytti 3.01 ensimmäiseksi kilometriksi ja olin jo jäänyt edellä menevistä juoksijoista. Tilanne oli aika hankala, sillä mieleen tuli negatiivisia ajatuksia keskeyttämisestä. Pyrin pitämään hyvää vauhtia yllä, mutta silti kilometrit tippuivat 3.11, 13 ja 15 vauhteihin. Jalassa oli Niken Dragonflyt joista ei tuntunut olevan yhtään apua vauhdin ylläpidossa. Sykekäyrää katsottaessa se nousi tasaisesti koko ajan ja keskisyke oli aika korkea 171. Puristusta siis löytyi, mutta vauhti ei riittänyt 3.05 eli 15.25 johtavaan loppuaikaan. Garminissa oli ratajuoksu ominaisuus päällä ja gps tunnisti juoksuradan. Tämän ansioista vauhti näkyy paljon tarkemmin Garminin palvelussa. Siinä näkyy vauhdin tasainen tippuminen ennen viimeisen tonnin vauhdin nostoa (3.02). Asia korjaili hieman loppuaikaa, mutta jäin vielä tavoitteestani. Täytyy toivoa, että uusia mahdollisuuksia vielä tulee kesän mittaan ja jalat pysyvät juoksukuntoisena. 

Kisan jälkeen jalat eivät olleet kipeät kuten yleensä eli siihen Dragonflyiden iskunvaimennus auttoi. Seuraavana päivänä aamulla töihin juostessa olo oli ihan kohtalainen ja juoksu kulki myös töiden jälkeen kotiin juostessa. Illan hierojakin hieman ihmetteli kuinka jalat olivat hyvässä kunnossa. Näyttäisi siis siltä, että piikkareiden vaimennus auttaa enemmän tässä vaiheessa kuin hiilikuituvahvisteinen pohja. 

Motonet gp kisat olivat muuten ikimuistoiset. Hieman harmittaa, että lähdin kotiin oman kisan jälkeen enkä jäänyt katsomaan Elmo Lakan SE juoksua tai Topi Raitasen ja Joonas Rinteen huikeita 3.38 alkuisia 1500m juoksuja. Lisäksi Eemil Helanderin 14.02 on todella kovaa luokkaa nuorelle miehelle. Kalle Kulmala selostajana ainakin tv-lähetyksen perusteella sai sytytettyä yleisön raivoisaan kannustukseen ja paikalla päällä ollessani olisin varmasti muistanut kisat loppu elämäni. Nyt kisat jäävät ehkä mieleen kisoina muiden joukossa. 

Loppuviikon treenit sujuivat hyvin. Perjantaina rullailin jälleen satasia ja lauantaina ennen Valtterin ylioppilasjuhlia tein hyvän 15km kiihtyvän treenin viime viikon tapaan. Valtteri on valmentaja Anteron tyttären Soilen poika ja Valtterin kanssa on tullut paljon treenattua viime vuosina. Itse asiassa hän on ollut sunnuntain pitkien lenkkien hyvä juttukaveri ja tsemppari lyhyempiä vetoja juostessa. Ehkä olen saanut itsekin olla häntä kouluttamassa kestävyysjuoksijan karuun arkeen ja motivoimaan yrittämään parhaansa jokaisessa treenissä. Sen verran vanha olen, että muistan Anteron ylpeänä kertoneen Valtterin oppineen kävelemään ja hyppäämään kynnyksen yli. Annoin myös hankkimani pienen trampoliinin Anterolle, jolla Valtteri vaahtosammuttimen korkuisena hyppeli. Paljon on vettä siis virrannut Tourujoessa ja elämä on mennyt eteenpäin. 

Sunnuntaina juoksin kolmatta päivää peräkkäin ilman paitaa ja sitä voinee pitää merkkinä kesän alkamisesta. Linnut ovat laulaneet jo pidemmän aikaa aamulenkkejä juostessa. Juhannus lähestyy jossain vaiheessa ja silloin tiedossa on lyhyt viikon loma ennen elokuun varsinaista lomaa. Kesä on poikkeuksellinen Olympialaisista johtuen ja jos pieni ihme käy Jämsässä juoksen 10000m riittävän kovaa niin pääsen Tampereen Kalevan kisoihin kympille. 


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Neljä viikkoa operaatiosta

Ma ap 60min vesijuoksua  Ti 20min sali 40min sisäsoutua  Ke 60min sisähiihto  To 6km kävely (10,32km/h)  Pe 20min sali 40min sisäsoutu ...