sunnuntai 17. syyskuuta 2023

Valon kymppi/ Finlandia marathon 2023

Ma ilta 12km lenkki Halssilan maastoissa (avg 130 ka 4.52min/km)
Ti 5km vr +koord +4x80m + Harju 1x2000m (3.15) +1x1000m (3.05) +6x80m +aidat +hypyt +3km vr 
Ke LEPO parturi +hieronta
To 6km juosten töihin, töistä kotiin 10km (avg 138 ka 4.43min/km)
Pe ilta 4km vr +Valon kymppi: 33.00 sija 5 (avg 169 ka 3.18min/km) +4km loppuverr.
La 5km aamulenkki +maraton pyöräillen +12km roskien/reittimerkkien keruuta
Su 24km pitkälenkki (avg 130 ka 4.46min/km)
_________
yht. 100km juoksua +42km pyöräilyä

Kuva: Matti Purojärvi mediat
Syksyinen Keski-Suomalainen voimanponnistus Finlandia marathon on ohi. Tapahtumaa on sanottu hyvin järjestetyksi ja ohjelmaa riittää kahdelle päivälle. Perjantaina koululaiset kilpailevat päivällä ja illan hämärtyessä on Valon kymppi. Pari tuntia aikaisemmin ensimmäistä kertaa oli Finlandia vitonen. Lauantaina on puoli- ja täysimaraton sekä maratonviesti: vähän jokaiselle siis jotain!

Oma viikko alkoi maanantaina töiden jälkeen juostulla tunnin lenkillä Halssilan maastoissa. Kello 18 aikaan keli oli kaunis ja nautin juoksusta. Hiekalla/ maastossa juokseminen on itselle ollut aina mielekästä ja jalat säästyvät. 

Tiistaina avattiin hieman konetta perjantain kilpailua varten. Jalat olivat hieman tukkoiset, mutta pystyin juoksemaan tavoitevauhteja. Otin pienellä riskillä keskiviikolle hieronnan ja jalat palautuivat onneksi kisakuntoon. Itse asiassa jalat tuntuivat todella hyviltä perjantai-iltana. Torstaina oli ohjelmassa ollut kevyttä työmatkalenkkeilyä. 

Kävin perjantaina lounastauolla katsomassa koululaisten juoksuja. Ilokseni huippujuoksijoista Emil Helander, Topi Raitanen ja Joonas Rinne olivat kolmessa eri startissa tsemppaamassa koululaisia. Hain numerolappuni töiden jälkeen ja menin kotiin lepäilemään. Sain paketin kotiin toimitettuna, joka sisälsi uuden GoPro12 kameran. Tein pienen esittelyvideon, jonka editoin vasta kilpailun jälkeen. Kameran otin kisapaikalle mukaan ja kuvasin niin perjantaina kuin lauantainakin. 

Valon kymppi oli vuoden parasta kulkua tähän asti. Lähdin melkein kärjen vauhtia ja 3.09 oli ensimmäinen kilometri. Jäin sitten Anrdeas Paukon taakse seuraavan kilometrin ajaksi ja se oli 3.17. Menin seuraavalla kilometrillä ohi, mutta sekin oli 3.18. Siitä eteenpäin tein yksin töitä vauhdin ollessa tasaista 3.18 ja 3.19. Kuudes kilometri lähti toiselle kierrokselle ja aika 3.20. Hämärä alkoi laskeutua ja pyrin tekemään yksin kovasti töitä 3.21 ja 3.21. Kehittelin pientä loppuvetoa ja tonnit 3.18 ja 3.15. Viimeisellä tonnilla piti ohitella edellä meneviä, mikä hieman saattoi vaikuttaa loppuaikaan. Se oli tasan 33.00, vaikka mielelläni olisin edes sekunnin mennyt alle. Olo oli hetken pettynyt, muta järjen ääni sanoi suorituksen olleen hyvä. Kunto on jälleen hieman noussut ja vuosia on taas kulunut. Esimerkiksi 2018 juoksin 32.20 ja siitä on jo ikää taas kertynyt (nyt 45v). 

Juoksun jälkeen verryttelin Jaakon kanssa ja melko pian palasin kotiin. Uni ei tahtonut tulla ja loppui jo viiden aikaan aamulla. Nousin kuitenkin sängystä vasta klo 9 ja kävin pienellä 5km lenkillä. Aamupalan jälkeen pyöräilin kisapaikalle ja olin klo 12 valmiina pyöräilemään maratoonareiden edellä. Selvisi, että Antti Ihamäki juoksee treeniä kärkijuoksijan kanssa, joka tällä kertaa oli Toni Myllylä Sotkamosta. Antti joutui menemään vessaan reilun kahdenkymmenen kilometrin jälkeen, mutta hyvät ja tasaiset alkuvauhdit oli annettu. Pyrin antamaan kärkijuoksijalle omat maratonkokemukseni ja tsempit. Juoksija tekee toki työn, mutta uskon kannustuksen auttavan pitkällä matkalla. 

Pyöräilyn jälkeen söin lounaan. Puolimaratoonarit lähtivät samaan aikaan liikkeelle. Keskisuomalainen ei valitettavasti huomioinut Valon kymppiä eikä puolimaratonia ollenkaan, joiden sankari oli tuplaaja Jarkko Järvenpää. Hän jäi niukasti kympillä toiseksi ja puolimaratonilla varmasti juoksi enemmän treeninä. Kuitenkin kaksi perättäistä kisaa on kova suoritus. Valon kympille oli ilokseni tullut mm. Lahdesta juoksijoita ja kisan jälkeen juttelin mm. nuoren Tero Korven 33.21 (KU-58) ja hänen isänsä kanssa. 

Valon kymppi on paikkansa ansainnut ja hieno tapahtuma. Tällä kertaa osallistujille oli jaossa vilkkuva valo, jonka pystyi kiinnittämään kenkään. Reitin varrella oli erilaisia valoja, mutta valitettavasti myös muutama aika pimeä kohta. Kierroksilla ohituksille ei mahda mitään, mutta musiikin kuuntelu ei välttämättä ole hyvä idea jos takaa tulee juoksijoita. 

Reitin purkuhommat pystyimme aloittamaan klo 17 ja yhteen kierrokseen Jyväsjärven ympäri reittinauhoja ym keräillen vei pari tuntia. Toinen auto keräsi kilometri merkit. Tavaroita piti vielä viedä jäähallin varastoon ja sen jälkeen vapauduin tehtävästä. Illalla olin klo 21 kotona. Tiedän monen olleen jo aamusta asti hommissa ja kahtena peräkkäisenä päivänä. Hatunnosto kaikille toimitsijoille ja heidän ansiostaan meillä on Jyväskylässä hieno juoksutapahtuma!

Valon kymppi
Miehet 10 km tulokset, kuvia 1, kuvia 2
1 Walte Hautala Lahden Ahkera 31.21
2 Jarkko Järvenpää Fitvalmennus 31.27
3 Jaakko Nieminen JKU 32.18
4 Arash Ahmad Gul Lahden Ahkera 32.23
5 Miika Takala JKU 33.00
(M19 sarja) 1 Tero Korpi KU-58 33.21
6 Lauri Miettinen Espoon Tapiot 33.48
7 Andras Pauko Jyväskylän Kenttäurheilijat 34.19
8 Onni Ikonen JKU 36.06
9 Mika Kantele Hartolan Voima 36.10
10 Jari Hakola Kyyjärven Kyky 36.25

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Neljä viikkoa operaatiosta

Ma ap 60min vesijuoksua  Ti 20min sali 40min sisäsoutua  Ke 60min sisähiihto  To 6km kävely (10,32km/h)  Pe 20min sali 40min sisäsoutu ...