lauantai 12. helmikuuta 2022

Keski-Suomen talvijuoksusarja 4/5

Ma 6km juosten töihin, 10km töistä kotiin (avg 130 ka 4.44min/km) +penkille nousuja +kuntopiiri +hieronta
Ti 3km +koord +5x100m +8x1000m/1min pal 3.22, 23, 22, 22, 23, 20, 19 ja 07) +6x80m kovaa (n. 11.5s) +aitakävely +hypyt ylös +3km vr 
Ke LEPO
To 4km vr +koord +5x100m +12x200m/1min pal (34-32s) +6x80m kovaa +hypyt ylös +3km vr 
Pe 6km juosten töihin, töistä kotiin10km+5x100m (avg 126 ka 4.49min/km)+kuntopiiri
La 4km alkuverr. Kuokkalan testijuoksu 10km: 38.14 (Vaporflyt lipsui..)+ 4km loppuverr.  
Su 20km pitkälenkki
_____
yht. 101 km juoksua (kevyt viikko)

Testijuoksussa Vaporflyt jalassa.
Iän karttuessa oman kehon kuuntelu nousee tärkeään asemaan. Treenata pitäisi kuitenkin koko ajan, mutta liian kauaa tekeminen ei saa olla pelkkää puurtamista. Työssä käyvälle arki-illan treenit sujuvat Hipposhallilla ihan hyvin, mutta välillä väsyttää ennen treeniä. Sen jälkeen fiilikset ovat kyllä hyvät ja se on myös merkki harjoituksen onnistumisesta. 

Parina viime viikkona olen tonnin vedoissa laittanut jalkaan Niken Vaporflyt. Niillä saa juoksuun tarvittavaa helppoutta ja noin viisi sekuntia lähtee heti pois loppuajasta. Myös jalat rasittuvat huomattavasti vähemmän. Vetovauhdeissa ei varsinaisesti limiiteillä vielä mennä, mutta jokainen harjoitus on tärkeä. 

Torstain lyhyet 200m vedot olen juossut vanhoilla vetotossuilla. Palautus on ollut seisoskelua, kun välillä olen hölkännyt 200m rataa kerran ympäri. Tällä tavalla syke ei laske kovin alas ja treenistä tulee rasittavampi. Nyt kuitenkin tavoitteena on ollut saada nopeaa juoksua aikaiseksi. Loppuvedoista lyhyet 80m kovat rykäisyt kahden minuutin palautuksella eivät tällä viikolla enää kulkeneet edellisviikkoja kovempaa. Juoksuun alkoi kuitenkin löytyä pientä rentouden tunnetta.

Keskiviikkona oli poikkeuksellisesti lepopäivä. Huilailin muuten työpäivän jälkeen, mutta kävimme Hannen kanssa pienellä kävelylenkillä. Seuraavana päivänä lähdin Hipposhallilla tekemään alkuverryttelyä ja polven päältä alkoi tuntumaan oudosti. Unohdin asian, kun aloitin juoksemaan vetoja. Missään ei tuntunut, mutta illalla laitoin varalta jäätä polveen. Perjantaina työmatkoja juostessa en mitään ihmeellistä huomannut, mutta sormella polvea painaessa tuntui pikkasen. 

Askelpituus 20cm lyhyempi.
Jännitin hieman lauantain testijuoksua, sillä 2018 uudenvuoden juoksussa polven jänteeseen tuli repeämä. Ajattelin, että jos juoksen Vaporflyilla askel on astetta rennompaa eikä ns. runttausta tule. Lumella juokseminen noilla kengillä oli ensimmäinen kerta ja heti startin tapahduttua huomasi, että pito on aika heikko. Juoksu sen sijaan tuntui todella rennolta. Kilometriväliajat olivat 3.32 ja 3.34. Sen jälkeen vauhti alkoi jo hiipua ja jäin Antista. Tonnit 3.41 ja leipomon mäki 4.01. Uuden kierroksen alettua tonnit 3.39, 3.50, 3.49 ja 3.56. Sain todeta vauhdin tippuneen todella ja vikat kilsat 4.11 ja 3.45. Onneksi syke tippui samalla, mikä tuo hieman lohtua. Mielelläni olisin juossut 3.30  vauhtia koko kisan, mutta parempi asia oli jalkojen ollessa edelleen juoksukunnossa loppuverryttelyssä. 

Sunnuntaina sai jännittää miesten viestihiihtoa ennen pitkää lenkkiä. Ei tullut mitalia, mutta eipä ollut kelitkään hääppöiset. Ties monennenko kerran tänä talvena on sunnuntaina saanut juosta haastavissa olosuhteissa. Lähinnä se on tietänyt auraamattomia pyöräteitä tai vähintään useita senttejä pöperölunta, joka tekee juoksemisesta raskaan. Jyväskylässä auramiehet lähtevät liikkeelle vasta lumisateen tauottua ja yleistä ollut aurata tiet kuntoon vastaa maanantain työpäivään mennessä. Tänään lumi oli hieman kosteaa ja ei niin pahasti pettänyt askeleen alla, mutta raskasta juokseminen oli kuitenkin. Hölkkäilin vain 20km ja keskityin siihen, että polveen ei tule tuntemuksia. Viikolla juostujen hyvien ratatreenien ansiosta juoksu muuten tuntuu teknisesti hyvältä ja helpolta. Eilinen testijuoksu meni miten meni eikä sitä kannata jäädä suremaan. Kevättä kohti mennään ja kisakausi lähestyy. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Neljä viikkoa operaatiosta

Ma ap 60min vesijuoksua  Ti 20min sali 40min sisäsoutua  Ke 60min sisähiihto  To 6km kävely (10,32km/h)  Pe 20min sali 40min sisäsoutu ...