sunnuntai 20. syyskuuta 2020

Finlandia marathon/ Saul SM-maraton 2020

URHEILU

Kari Heikura höntsäsi Finlandia Marathonilla hurjaa vauhtia – bongaatko tuttuja näistä kuvista?

Kari Heikura (vas.) pisteli rantaraitilla hurjaa vauhtia. Kokenut juoksija Miika Takala oli järjestysmiehenä pyörällä liikkeellä. RISTO AALTO

Tommi Roimela

Maraton alle 2,5 tunnin on hurja urheilusuoritus. Tämä on kiistaton totuus, vaikka 42,195 kilometrin maailmanennätys hipoo jo kahden tunnin maagista rajaa.

Mutta sitten 2,5 tunnin alitus vasta on melkoinen temppu, kun sen tekee juoksun ”höntsäharrastaja”, jolla on ollut takavuosina vakavia terveysmurheita.

Hattu siis pois päästä Kari Heikuran edessä. Polvijärven Urheilijoiden 32-vuotias juoksija kiskaisi Finlandia Marathonin yhteydessä käydyllä Suomen Aikuisurheiluliiton SM-maratonilla ajan 2.29.44 ja oli luonnollisesti päivän vauhdikkain maratoonari.

– Alle 2.35:n oli tavoite, mutta se menikin yllättävän hyvin, Heikura myhäili väsyneenä.

Varsinaisen Finlandia Marathonin voittaja oli Eemi Lappalainen, joka juoksi ajan 2.39.25.

HEIKURAAN KANNATTAA tutustua vähän tarkemmin. Pohjoiskarjalaisurheilija on mielenkiintoinen tapaus. Nopealla googlauksella on helppoa saada selville, että hirmuajan Jyväskylän rantaraitilla juossut Heikura on aikanaan ollut lahjakas hiihtäjä.

– 20-vuotiaaksi hiihdin kilpaa. Sitten se loppui kuin seinään. Taisin minä jonkun nuorten Suomen mestaruuden voittaa, Heikura selvittää.

Ura loppui ikävästi. Heikura treenasi itsensä rajuun ylikuntotilaan, josta palautuminen vei vuosia.

– 4–5 vuotta siinä meni toipuessa. Elimistö oli niin sekaisin, että pystyin nukkumaan öisinkin vain enimmillään tunnin pätkissä.

On helppoa ymmärtää, että huonot unet laskivat rajusti elämisen laatua. Heikuran kaari kääntyi parempaan suuntaan uuden elämän myötä.

– Kun poika syntyi, aloin nukkua hyvin, Heikura kertoi.

Eli kun monella käy niin, että yöunet vähenevät perheenlisäyksen myötä, Heikuralla tapahtui päinvastoin. Lahjakkuus kestävyysurheiluun sen sijaan ei kadonnut mihinkään. Taustoihin nähden Heikura juoksee nyt aivan huikeaa vauhtia.

– Kaipa kestävyyteen tosiaan on lahjakkuutta ja sitä on suvussakin. Enoni osallistui ampumahiihtäjänä olympialaisiinkin. Hänen innoittamana aloin itsekin urheilla, Heikura mainitsi.

Kyseinen eno Seppo Suhonen oli mukana ilman mainittavaa menestystä Albertvillen olympialaisissa 1992.

HEIKURA ON maratonjuoksijaksi vielä nuori mies. Periaatteessa hänen lahjakkuudellaan voitaisiin mennä vielä paljon Jyväskylässä syntynyttä aikaa kovempaankin. Juoksu on kuitenkin Heikuralle vain harrastus.

– Höntsämielellä tässä mennään. Ollaan puolison kanssa molemmat vuorotöissä ja meillä on kaksi lasta. Oma harrastaminen menee siis töiden ja lasten harrastusten ehdoilla.

– Mutta on tässä lenkillä tullut käytyä. Siitä ei voi valehdella. Sellaista noin kuutta kertaa viikossa ja kerran päivässä treenaan.

Alun perin Finlandia Marathon ei kuulunut Heikuran kesän tavoitteisiin.

– Tälle kesälle tähtäin oli ultrajuoksuihin, mutta korona perui kaikki. Toukokuussa taidettiin kaverin kanssa keksiä, että tullaan Finlandia Marathonille, Heikura mainitsi ja kiiruhti saman tien kannustamaan kyseistä kaveria.

Heikura poistui haastattelusta hölkäten, joten taisi maraton olla ultrajuoksijalle todellakin ikään kuin pikamatka.

KORONA ON tosiaan perunut suuren osan juoksutapahtumia. Jyväskylän Kenttäurheilijat ja Keski-Suomen liikunta halusivat kuitenkin Finlandia Marathonin järjestää.

Osanottajamäärä putosi aiemmista vuosista noin tuhannella, mutta kasvojen ilmeistä päätellen mukaan lähteneet nauttivat rantaraitin kiertämisestä.

Järjestäjät epäilemättä toivovat, että korona ei aiheuta tapahtumalle ikävää jälkipyykkiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.


https://www.ksml.fi/urheilu/3114049


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kanarian leirin jälkeinen viikko

Ma 6km juosten töihin + 10km töistä kotiin (ka. 5.10min/km) + kuntopiiri Ti ilta 2km vr + Jyväsjärvi ympäri 8km tv-reipasta (syke 150-160...