torstai 22. marraskuuta 2018

Viikko 47+JKU:n 80v juhlat +treenianalyysiä

Ma 20km juoksulenkki -> Teuvalle
Ti 2km+12km tv-reipas/kova (3.47, 38, 45, 46, 44, 39, 41, 39, 41, 33, 32 ja 3.17) (syke 155-160)+3km vr +koord+10x100m
Ke 20km juoksulenkki ->Jyväskylään
To 8km+4x100m aamulenkki, 4km+ 10x50s Kyllön mäkeen/mäen alla 100m spurtti +3km vr+ hallissa koord +10x100m +2km vr
Pe 10km +hieronta
La LEPO
Su 30km pitkälenkki (avg 132 ka 4.49min/km)
_________________
yht. 131km juoksua

Kuluneella viikolla olen saanut viettää lomaviikkoa ja nukkua normaalia pidempään. Loman ajankohta sattui mukavasti aurinkoiseen ajankohtaan, sillä lämpötila viikon aikana painui pakkasen puolelle. Se taas usein tietää kirkkaita kelejä ja niin myös tällä kertaa. Päivän pituus tätä kirjoitettaessa on klo 8.45 - klo 15.19. Garminin mukaan hämärää aikaa on klo 7.48 - klo 16.16. Positiivista on kuitenkin ollut, että on saanut juosta lenkit aamupäivällä päivänvalossa.

Tiistaina juoksin Teuvalla uusilla Niken Zoom Fly:lla hyvän kovemman harjoituksen. Paksu pohja ja rullaavuus ovat aina sopineet mun juoksutyyliin ja nyt hieman jopa keinumainen tuntuma kenkään piti juoksuasennon hyvänä. Pohjanmaan lakeuksilla juostessa tasaista maata riittää ja keskittyä saa tylsyyden kestämiseen suoraa tietä juostessa. Lisähuomiona treenin kohtuu aikainen ajankohta (klo 10.30) niin siihen nähden hyvä kulku (mies on kunnossa?)

Torstain mäkivetoihin mennessä palasimme Jyväskylään. Keskiviikkona oli aamupäivällä pakkasta vielä -7c kun lähdin juoksemaan puolipitkää lenkkiä. Maa tosiaan jäätyi muutamassa päivässä, kun sunnuntaina vielä juoksimme porukalla pitkän lenkin sulalla maalla Laajavuoren maastoissa. Teuvan lakeuksilla juostessa fiilistä piti hakea Yle areenan Kiveen hakatut-jaksojen kautta, joita kuunnellessa matka taittuu joutuisammin.

Mäkivedot kulkivat loppua kohti paremmin. Kroppa oli ehkä väsynyt viikon treeneistä ja jalat eivät toimineet niin hyvin kuin olisi ollut tarvetta. Edellä meni Aleksi ja Jonathan, joita tavoitin lopputreenistä. Viimeinen veto tuli selkeästi parhaiten ja pieni hapotuksen tunne jaloissa teki hyvää.

Perjantaina aamulenkille lähti väsynyt mies. Jalat eivät tahtoneet liikkua mihinkään, mutta ajattelin tärkeäksi käydä edes pikkasen juoksemassa ennen hierontaa. Jalat olivatkin melko rasittuneessa kunnossa ja katsoin paremmaksi pitää loppupäivän lepona. Kävimme Jaakon ja Tommin kanssa ns. juoksulounaalla, joka on ollut perinteenä jo pidempään. Samalla tuli pyörähdettyä myös JKU:n toimistolla, jossa oli käynnissä valmistautuminen seuraavan päivän 80-vuotisjuhlaa varten.

Lauantaina olikin edessä pitkä viiden tunnin sessio yliopiston juhlasalissa. Aluksi oli perinteinen kauden päättäjäisjuhla, jossa muistettiin seuran nuoria ja myöhemmin varsinainen seuran 80-vuotisjuhla. Välissä oli kahvitauko, jolloin oli aikaa morjestella tuttuja. Kuvailin Instagramiin videota ja kävin pokkaamassa erilaisia huomionosoituksia. Merkittävin niistä oli Opetus- ja kulttuuriministeriön ansiomitali kymmenen vuoden JKU:n toiminnassa mukana olemisesta urheilijan ja toimitsijan roolista. Sain myös JKU:n kultaisen ansiomerkin sekä minut valittiin JKU:n urheilijalegendaksi numero 20. Seuran huomionosoitukset on listattu nettisivuille ja eri tittelin kirjojen ja kansien väliin juhlavuoden kirjassa.

Sunnuntaina reippailin Jonathanin, Aleksin ja Antin kanssa Vaajakosken perukoilla mukavat 30km. Viikon loman jälkeen maanantaina onkin sitten töihin paluu edessä. Onneksi ei ole kuin yksi täysi työviikko ja sen jälkeen taas itsenäisyyspäivä ja sen jälkeinen vapaapäivä.

..................................................................................................................................................................

Garminin harjoittelun tila
Liityin Stravassa hetkeksi käyttämään maksullisia palveluita. En kuitenkaan löytänyt itselleni mitään erityistä hyötyä niistä ja saman tien lopetin tilausjakson. Rasituksen ja kuntotason seuraaminen on ehkä mielenkiintoisin asia, mitä olen seurannut jo pidemmän aikaa eri sovelluksissa. Garminilla on omansa samoin kuin Polarilla ja ConnectStats:lla, mikä on älypuhelimeen ladattava sovellus. Eniten käytin ehkä sitä ennen Garminin fenix 4s kellon ostamista toissa vuonna. Seinäjoen Kalevan kisojen jälkeen Garminin harjoittelun tila oli selkeästi rasituksen puolella. Myöhemmin käppyrän tilaa ei juurikaan tullut seurattua, kunnes syksyllä VO2 max alkoi huidella 78 lukemissa ja kilpailuennustekin esimerkiksi kympillä 28min! Tässä vaiheessa piti mennä katsomaan asetuksia ja pudotin maksimisykkeen 203 lukemasta 184, mihin tasotestissä viimeksi pääsin. Lukema 203 ei sinänsä ihan hatusta ole vedetty, sillä joskus vuonna x sykkeet ovat tosiaan naputtaneet korkeita lukemia. Siitä on tosin tultu alas luonnollistakin syistä eli maksimisyke laskee iän myötä.

Stravan fitness ja Freshness
Stravasta löytyi ehkä yksi ihan hyvä vuoden 2018 kuntokäyräni. Olin selkeästi toukokuussa kovassa kunnossa, kun SM-maastojen pitkältä matkaltakin tuli nelossija. Hieman aiemmin juostu puolimaraton ei ollut vielä aivan nappijuoksu. Alkukesästä kunto tai suorituskyky ehkä laski kovasta yrityksestä ja treenistä huolimatta. Luulen, että kovat helteet myös edesauttoivat kympin kunnon tippumista. Kesällä juoksin myös ratavitosta ja Jämsän kestävyyskarnevaaleilla 30.6 juostu 15.16,99 oli ihan hyvä tulos tämän ikäiselle. Vielä viikkoa aiemmin olin flopannut Keuruun juhannuskisoissa kolmosen aikaan 9.20.

ConnectStats performance distance x Avg HR
Jos nyt jotain analyysiä Stravan käyrästä hakee niin kunto (fitness) näyttäisi olevan taas nousussa. Samoilla linjoilla on myös ConnectStats sovelluksen käyrä. Punaisella näkyvä kuvaa rasitusta ja se varmaan tulee treenien keskisykkeistä. Koska olen käyttänyt sykevyötä jokaisessa treenissä ei keskisykkeissä ym. pitäisi olla harhaan johtavaa rasitusta. Punaisen käyrän lasku viittaa siis rasituksen laskuun ja sitä en osaa sanoa, mistä tulevat nopeat nousut tai vastaavasti jyrkät laskut.

Polarin kardiokuorman kehitys
Parin viikon takaisen testijuoksun jälkeen innostuin Prismassa asioidessani hankkimaan Polarin uuden Vantagen edullisemman mallin. Olen sitä vajaa pari viikkoa käyttänyt ja seurannut ensinnäkin rannesykkeen mittauksen toimivuutta ja toisekseen rasitukseen liittyvää palautetta. Vasta lyhyen aikaa kelloa käytettyäni en ole hyödyllistä tietoa saanut kuin unen seurannasta ja siitä, että mun kapeassa ranteessa ei myöskään Polar näytä tarkkoja lukemia. Polarin kardiokuorman kehityksessä tulee siis jälleen huomioida viime sunnuntain pitkän lenkin pikkasen korkeat lukemat (Garmin avg133/ Polar avg144). Tänään sunnuntaina ero keskisykkeissä tosin oli vain 132/130).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Muutoksia

Ma töiden jälkeen  50min vesijuoksua +10min uintia  Ti ilta  5,5km kävely (11,40km/h) Ke ilta 48km pyöräily (avg 118 23,3km/h) To 2km ver...