sunnuntai 23. marraskuuta 2014

TIETOJA RR-TALLENNUKSESTA


RR-tallennus: RR-tallennus tallentaa RR-intervallit eli peräkkäisten sydämenlyöntien väliset ajat tarkempaa analysointia varten kerryttämättä harjoitustietoja. Flow-palvelussa näet tallennetut tiedot visuaalisessa muodossa, voit analysoida niitä ja voit viedä suodattamattomat RR-intervallien raakatiedot kolmannen osapuolen analysointityökaluun tarkempaa tutkimista varten.

Kuva 1 osoittaa peräkkäisten sydämenlyöntien välisen ajan vaihtelua. Esimerkissä RR-intervallin keskimääräinen pituus on 1,0 sekuntia (1 000 millisekuntia), eli syke on 60 lyöntiä minuutissa (1 minuutti jaettuna 1 000 millisekunnilla). RR-intervalli ei kuitenkaan ole vakio, vaan se vaihtelee 940 millisekunnista (64 bpm) 1 060 millisekuntiin (57 bpm).

Sykevälivaihtelu: Peräkkäisten sydämenlyöntien välinen aika vaihtelee lyönnistä toiseen. Tätä kutsutaan sykevälivaihteluksi. Sykevälivaihtelu kertoo hetkellisen sykkeen vaihtelusta keskimääräisessä sykkeessä. Jos keskimääräinen syke on esimerkiksi 60 lyöntiä minuutissa (bpm), sydän lyö 60 kertaa yhden minuutin aikana. Se ei kuitenkaan tarkoita, että lyöntien välinen aika olisi aina tasan 1,0 sekuntia, vaan se voi olla hieman lyhyempi tai pidempi.

RMSSD: Polar Flow-palvelun käyttämä RMSSD (Root Mean Square of the Successive Differences eli peräkkäisten sykevälien keskimääräinen vaihtelu) on yksi monista muuttujista, joiden avulla sykkeen lyöntien välistä vaihtelua mitataan.
Sykevälivaihteluun vaikuttavia tekijöitä ovat esimerkiksi ikä, perintötekijät, aerobinen kunto, stressitaso ja palautumisen taso. RR-tallennuksen yhteydessä huomioitavia tekijöitä ovat kehon asento, kellonaika, harjoittelun teho ja terveydentilasi, sillä myös nämä vaikuttavat sykevälivaihteluun.

Alla on hieman käppyrää itseltäni mittaamasta sykkeestä ja sykevälivaihtelusta. Pitää vielä pikkasen ottaa selvää, mitä silmämääräisesti iso vaihtelu tarkoittaa puolen välin jälkeen käyrällä, kun istuin autossa matkalla treenaamaan Hippokselle. Ilmeisesti iso vaihtelu on vain hyvä asia, eli ukko on palautunut. 

PolarV800 mittaa siis automaattisesti tuota sykevälivaihtelua ja antaa tuonlaista tietoa analysoitavaksi. Mahdollista on käyrältä valita tietty ajanjakso, jonka alin laatikko näyttää numeroina. Ite valitsin koko ajanjakson ja tuollaista dataa sain. 

Tänään 28km juoksulenkki ja hyvää teki huonokuntoisele miehelle. Viikon kilometrit 112,5 kun maanantaina pidin lepopäivän. 







1 kommentti:

Odottelua odottelua..

Ma 1h pyörällä töistä kotiin + kuntopiiri Ti 4km vr +koord + Hipposhalli rullauksia +2km vr (ei vetoja) Ke 3km töihin +kuvailua + 20km t...